Het lijkt soms alsof een zorgverzekering een onnodige uitgave is, vooral als je jong en gezond bent. Maar zodra je medische zorg nodig hebt, ben je blij dat je maandelijks die premie hebt betaald. Een zorgverzekering dekt namelijk veel van de kosten die je voor gezondheidszorg zou maken en beschermt je tegen financiële verrassingen bij ongevallen of ziekte. Laten we eerlijk zijn, de kosten voor medische behandelingen kunnen flink oplopen en zonder zorgverzekering zou dit een behoorlijke aanslag op je portemonnee kunnen zijn.
De basisverzekering in Nederland is verplicht en dat is maar goed ook. Het geeft je toegang tot de noodzakelijke medische hulp zonder dat je je zorgen hoeft te maken over enorme rekeningen. Van een simpel doktersbezoek tot aan complexe operaties, de zorgverzekering staat garant voor een breed scala aan zorgopties. Bovendien zijn kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd, wat een hele zorg minder is voor ouders.
Het kiezen van de juiste zorgverzekering kan lastig zijn met al die verschillende pakketten en opties. OHRA biedt bijvoorbeeld in 2024 een combinatiepolis aan waarbij je veel vrijheid hebt in het kiezen van zorgaanbieders, zoals specialistische klinieken en lokale ziekenhuizen. Maar let op: er zijn uitzonderingen zoals een eigen bijdrage voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en thuisverpleging als je gebruikmaakt van niet-gecontracteerde aanbieders.
De basis van tandartsverzekeringen uitgelegd
Een tandartsverzekering is geen overbodige luxe als je bedenkt dat de kosten voor tandheelkundige zorg snel kunnen oplopen. Van reguliere controles tot onvoorziene behandelingen, het kan allemaal aardig in de papieren lopen. De basisverzekering dekt tandartskosten alleen voor jongeren onder de 18 jaar. Daarom is het voor volwassenen slim om na te denken over een goede tandarstverzekering.
OHRA biedt verschillende tandartsverzekeringen aan, zoals Tand Sterk, TandenGaaf 250 en TandenGaaf 500, met prijzen variërend van €12,50 tot €35,10 per maand. Deze pakketten vergoeden een deel van of alle kosten tot een bepaald maximum per jaar. Het goede nieuws is dat er geen medische selectie nodig is om deze tandartsverzekering af te sluiten. Je kunt dus zonder problemen instappen.
Maar hoe kies je nu de beste tandartsverzekering? Dat hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie. Ga jij vaak naar de tandarts of heb je specifieke behandelingen nodig? Dan is het verstandig om een uitgebreider pakket te kiezen. Ben je iemand die zelden iets mankeert aan zijn tanden, dan volstaat wellicht een basispakket. Het is belangrijk om goed naar de voorwaarden te kijken en te vergelijken wat verschillende verzekeraars aanbieden.
Hoe vind je de zorgverzekering die bij je past
Het vinden van de juiste zorgverzekering kan voelen als zoeken naar een speld in een hooiberg met al die verschillende polissen en voorwaarden. Waar begin je? Start met het op een rijtje zetten van jouw zorgbehoeften. Hoe vaak ga je naar de dokter? Welke medicijnen gebruik je? Heb je speciale behandelingen nodig? Als je dit helder hebt, kun je gerichter zoeken.
Vervolgens is het tijd om te gaan vergelijken. Er zijn verschillende vergelijkingssites waarop je eenvoudig kunt zien welke verzekeraar wat biedt en tegen welke prijs. Let hierbij niet alleen op de prijs maar ook op wat er precies gedekt wordt. Soms lijkt een goedkopere polis aantrekkelijk, maar als deze minder dekt en jij net die ene behandeling nodig hebt die niet gedekt wordt, ben je uiteindelijk duurder uit.
Neem ook mee in je overweging dat verzekeraars zoals OHRA extra diensten bieden, zoals korting op gezondheidshulpmiddelen, brillen, contactlenzen en zelfs cursussen voor diabetespatiënten en allergiezorg via OHRA Klantvoordelen.
Besparen op je verzekering, maar hoe
Een dure zorgverzekering betalen is niemand’s hobby. Gelukkig zijn er manieren om te besparen op je verzekering zonder in te leveren op kwaliteit van zorg. Een hoger eigen risico kan bijvoorbeeld leiden tot een lagere premie, maar dit betekent wel dat je meer moet betalen als je daadwerkelijk zorg nodig hebt.
Daarnaast kun je besparen door kritisch naar aanvullende verzekeringen te kijken. Heb je die uitgebreide fysiotherapiedekking echt nodig of volstaat een basisdekking? En gebruikmaken van collectieve kortingen via bijvoorbeeld je werkgever of ledenorganisaties kan ook schelen in de kosten.
Tenslotte biedt OHRA klanten de mogelijkheid om hun aanvullende verzekering één keer per jaar aan te passen met hun Meegroeiservice. Dit betekent dat als jouw situatie verandert, bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding of juist omdat kinderen het huis uit gaan, je jouw verzekering hierop kunt afstemmen zonder vast te zitten aan onnodige dekking.
Veelgemaakte fouten bij het kiezen van een verzekering
Het kiezen van de juiste verzekering kan lastig zijn en helaas maken mensen soms fouten die hen duur kunnen komen te staan. Een veelgemaakte fout is het niet goed lezen van de polisvoorwaarden waardoor men niet goed weet wat wel en niet gedekt wordt. Dit kan resulteren in onaangename verrassingen wanneer bepaalde behandelingen niet vergoed blijken te worden.
Een andere fout is elk jaar automatisch dezelfde verzekering verlengen zonder opnieuw te vergelijken of deze nog steeds past bij jouw situatie. Wat vorig jaar een goede keuze was, kan nu minder geschikt zijn door wijzigingen in jouw persoonlijke leven of wijzigingen in het aanbod van verzekeraars.
Tot slot slaan mensen soms door in het besparen op hun premie door essentiële dekking weg te laten. Bedenk altijd goed dat een ongeluk in een klein hoekje zit en dat goede zorg dan belangrijk is. Een lage premie is fijn voor jouw portemonnee totdat je plotseling voor hoge kosten komt te staan omdat jouw basisdekking tekortschiet.